Je certificaat halen voor veiligheid? Lees hier wat je moet doen
2 min gelezenBinnen veel beroepsgroepen en economische sectoren is het van belang dat werknemers en/of complete bedrijven over de juiste veiligheids certificeringen beschikken. In diverse soorten bedrijven en bedrijfstakken is het tegenwoordig nodig dat je als werknemer of onderneming over bepaalde kwalificaties beschikt, om daarmee aan te tonen dat je veilig en gezond – volgens de ARBO-regelgeving – je werkzaamheden kunt uitvoeren. Een van de bekendste soorten veiligheidscertificaten is de zogeheten VCA certificering en het VCU certificaat. Wat is een VCA-certificaat precies voor document? En wat wordt er verstaan onder een VCU-certificaat? En wat moet je allemaal doen om een VCA-certificering te halen? Je leest het in dit artikel!
Wat houdt dat eigenlijk in, die VCA?
In Nederlanden hebben meer dan 15.000 bedrijven inmiddels een VCA certificering. Dit houdt in dat hun medewerkers veilig met machines zoals heftrucks of hoogwerk machines kunnen omgaan. VCA staat als afkorting voor Veiligheid Checklist Aannemers, of (iets langer): Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM) Checklist Aannemers. De VCA is een breed programma, waarbij aannemers, mensen die in de industrie werken of in de transportbranche, een cursus volgen met een theoretisch deel en een praktijkdeel, waarbij ze alles leren over de werking van grote machines en apparaten die in hun branche worden gebruikt.
Hoe zien VCA-cursussen er in hoofdlijnen uit?
Een VCA certificering is niet verplicht voor bedrijven, maar wel aan te raden om te hebben. In het theoretische gedeelte van dit type cursussen leert de deelnemer alles over hoe een machine of apparaat werkt, hoe deze veilig kan worden gebruikt en hoe je de machine goed en veilig kunt onderhouden. Het praktijkdeel bestaat uit een serie oefeningen om de betreffende machine goed, veilig en gezond te gebruiken. Kies je bijvoorbeeld voor een VCA-certificering voor heftruckgebruik, dan leer je de heftruck goed te besturen, wordt er ingegaan op basisregels voor veilig heftruck rijden en oefen je met het inladen van pallets in magazijnen en het rijden met zware ladingen.
Wat is een VCU certificaat?
Binnen de uitzendbranche is er ook een certificering die aantoont dat je als uitzendorganisatie de veiligheid en gezondheid van medewerkers serieus neemt en daar actief mee bezig bent. Het VCU certificaat staat voor Veiligheid Checklist Uitzendbureaus en is een certificering voor uitzendbureaus die opgesteld is vanuit Stichting Samenwerken Voor Veiligheid (SSVV). Uitzendorganisaties onderzoeken hierbij de bestaande processen binnen hun bedrijf, om te kijken of er veiliger en gezonder gewerkt kan worden. Maar ook adviseren uitzendbureaus die bemiddelen in veilig en gevaarlijk werk hun cliënten, die via hen aan de slag gaan, over het belang van veilig en gezond werken in de betreffende beroepscategorie (zoals de industrie, petrochemie, transportsector of bouw). Uitzendbureaus die een VCU-certificaat kunnen overleggen, laten hiermee zien dat ze hun eigen gezondheid én die van het door hen ingeschakelde personeel volledig serieus nemen! Opdrachtgevers vragen dan ook vaak aan bemiddelaars bij uitzendbureaus of ze over een VCU-certificatie beschikken. Heb je dit certificaat al? Dan haal je een stuk gemakkelijker opdrachtgevers én potentieel personeel binnen!