Geen Stress

Opleiding en Cursus

Een emdr opleiding: een nuttige toevoeging aan je behandelmethode?

2 min gelezen
emdr opleiding

Ben jij psycholoog of therapeut en wil je mensen beter kunnen helpen? Dan moet je constant in ontwikkeling zijn door middel van nieuwe methoden. Een emdr opleiding volgen is dan zeker geen overbodige luxe, met name wanneer je werkt met mensen met ernstig trauma. Want emdr is bewezen effectief bij mensen die een trauma hebben in hun verleden zoals:

  • seksueel misbruik
  • geweld
  • een ongeval
  • een ernstige ziekte
  • verlies van een geliefde

Dit zijn slechts enkele voorbeelden waarbij emdr effectief is gebleken en natuurlijk hangt dit – net als altijd – van de patiënt af. Maar er zijn inmiddels wetenschappelijke onderbouwingen van deze techniek.

emdr opleiding

De wetenschap erachter

De wetenschappelijke onderbouwing voor deze techniek is er absoluut. Een verklaring voor de werking van emdr is dat het terugdenken aan een nare herinnering in combinatie met het maken van oogbewegingen ervoor zorgt dat het natuurlijk verwerkingssysteem wordt gestimuleerd. Omdat een traumatische herinnering wanneer deze in gedachten wordt genomen zowel levendig als intens is, kost dit betrekkelijk veel geheugencapaciteit. Maar het zo snel mogelijk volgen van de vingers van de therapeut, zoals dat bij EMDR gebeurt, kost ook geheugencapaciteit. Door deze concurrentie van werkgeheugentaken is er weinig plaats voor de levendigheid en de naarheid van de herinnering. Dit biedt de patiënt de mogelijkheid om een andere betekenis aan de gebeurtenis te geven.

Geen zweverige technieken

De reputatie van emdr is niet altijd een serieuze geweest maar daar is gelukkig verandering in gekomen. Er is namelijk genoeg reden en bewijs om te geloven dat deze manier van stimulance van de hersenen en ogen een positief effect kan hebben op personen. Volg een emdr opleiding om het volledige verhaal te ontdekken en te leren hoe ook jij mensen hiermee kan helpen. Want omgaan met trauma doen we allemaal op een andere manier.